Det henstår i det uvisse hvorfor Stifterne valgte Grundlovsdagen som Fugleskydningsdag.

 

Hvorledes dagen blev afviklet oprindeligt kan ses i afsnittet ”Indledende bemærkninger”

Det er jo et halvt århundrede siden så der er sket mange ændringer, men vi forsøger at opretholde traditionerne, så vidt det er muligt og giver mening.

 

Et typisk forløb på Grundlovsdagen er nu således.

Kl. 07.30 samles vi ved Obelisken mellem Rådhuset og den gamle Amtsgård.

Kl. 07.40 Er vi stillet i geled og Formanden byder velkommen og introducerer dagens taler.

Der er ingen krav om at taleren skal have særlig funktion i samfundet, men må gerne være morsom, kunne trække historien ind i nutiden, lidt højtidsstemt – og ikke det mindst vigtige – være i stand til at holde talen indenfor højest 15 minutter.

Herefter afsynges. ”I Danmark er jeg født”

Kl. 08.00 stiger vi i bussen og kører ud i nærheden af Kongens bopæl. Herefter stilles i geled af tre, med hornorkester, Fane, Fugl og Kanon. Der marcheres nogle hundrede meter, så vi er sikre på at alle naboer er klar over, at nu sker der noget specielt. Kongen skal helst opholde sig på balkon i første sals højde, sammen med sin Dronning. Formanden holder så en lille hyldesttale og giver buket til Dronningen. Så afsynges ”Kongeafhentningssangen” og Kanonen affyres.

Så holder Kongen en lille takketale – og inviterer så på morgenmad.

I vore vedtægters § 3 er anført at ”Fuglekongen må ikke være bebyrdet med nogen udgift til Selskabets beværtning, hverken på pladsen eller i sit hjem, uden efter egen vilje og forgodtbefindende” . Men heldigvis har alle konger haft vilje til at give morgenmad.

Det var dog ved at gå galt, da vi skulle afhente John Rodzon. Han besidder nogle møller ude ved Dybsø Fjord, så da vi kom til mølle nummer et og måtte drikke Gammel Dansk og varm Bjørnebryg og derefter blev sendt på naturvandring, var der flere af de meget sultne Brødre, der talte om at kapre bussen og køre til bager. Der blev endda anvendt ukvemsord om den gode Broder John. Da Brødrene så nåede frem til mølle nummer to, var der en upåklagelig morgenbuffet – og roen sænkede sig atter.

Vore musikere underholder og maden spises i god ro og mag - og som regel smutter der også en lille bitter ned.

Kl. 09.15 ankommer vi til skydebanen og får stillet de forskellige ting op.

Når det er klaret stilles vi i geled og skyderegulativet gennemgås og nye Brødre optages og der trækkes lod om skyderækkefølgen.

Kanonen affyres og Kongen skyder det første skud til Fuglen hvorefter skydningen går i gang.

Også ølsalget åbnes, så der er god afslappet stemning med lidt skydning, lidt baggrundsmusik, lidt keglespil og treskudskydning.

Kl. 12.30 er der frokost, men gudsketakoglov ankommer hustruer og børn allerede ved tolvtiden.

Når alle er bænkede byder Formanden velkommen og den længe ventede spisning går i gang. Vort hornorkester har forladt os på dette tidspunkt, men nogle år er der lidt musikalsk underholdning. Tidligere var musikken på mandolin, harmonika og rumsterstang, men også her er der nye tider, så det nu er på elorgel.

Til glæde – eller hvad man nu skal sige – for de fremmødte hustruer afsynges en hyldestsang for Selskabet og Kanonen affyres.

Kl. 13.45 stilles der atter op og trækkes numre til skydningen til Frokostæblerne og der skydes til disse.

Kl. 14,15 genoptages skydningen til Fuglen – og ca. kl. 16.00 faldet brystpladen og den nye Konge er fundet.

Herefter uddeles præmier, pladsen afryddes og man drager hjem.